Fury Road (2015) & Furiosa (2024)

Nepoznati  apokaliptični događaj uništio je svijet poredak kakav poznajemo, doveo ga do naglog kraha i svaki čovjek je prinuđen da se bori za sebe, rušeći dobro poznati civilizacijski poredak iznutra. U novom svijetu jedino je važno preživjeti po svaku cijenu u nemilosrdnom okruženju. Prva tri tijela snimljena su u prošlom vijeku, kao glavnog junaka imali su Mel Gibsona u naslovnoj ulozi policajca Maxa, koji luta svijetom u potrazi za opstankom i nekim osjećajem za pravdu u univerzumu koji je sam sebe proždrao iznutra. Međutim, glad publike za glasnim mašinama željnim benzina, čudacima u maskama koji se međusobno sukobljavaju do istrebljenja natjerala je George Millera da se vrati svojoj omiljenoj franšizi i u 21. vijeku napravi najbolji akcioni film svih vremena, a zatim i da snimi priču koja prethodi bombastičnoj, spektakularnoj akciji koja oduzima dah.

Maxa proganjaju slike poginulih članova porodice dok ga nemilosrdna banda odvodi u Citadelu, vještački kreiranu oazu kojom upravlja ratni zapovjednik, jezivi Immortan Joe. Svi resursi su u njegovim rukama – ima kontrolu nad vodom za piće, proizvodnjom hrane, majčinim mlijekom i raznomožava se sa najljepšim ženama dok njegovi podanici moraju da se zadovolje mrvicama i milostinjom oholog strahovladara. Armija War Boysa spremna je da pogine za njega i potrošna su roba kao i sve u ovom svijetu beznađa i nabudženih mašina sa V8 motorima. Mladići opsjednuti oktanom i prolaskom kroz kapiju Valhale čine sve da bi ih primijetio njihov surovi, samoživi tiranin. Sav gnijev frustriranih, preživljavanjem izmorenih bandita i razbojnika spreman je da se sruši u nemilosrdnu jurnjavu koja nikada ne prestaje.

Redovna tura odlaska za dragocjeno gorivo i municiju pretvara se u potjeru koja ne prestaje do samog kraja kada odmetnuta šoferka Ratne Cistijerne Imperatorka Furiosa odluči da potraži Zeleno mjesto iz kojeg je oteta kao djevojčica. Lutala je beznađem pokrivenim pijeskom 9000 dana da bi se odmetnula i pronašla svoj dom, mjesto za novi početak, ako je tako nešto i moguće u ovoj nepristupačnoj pustoši. 

Akcione sekvence kakve do sada nisu viđene snimljene su bez specijalnih efekata a koreografije su zahtjevne kaskaderske akrobacije koje oduzimaju dah i gledaoca drže prikovanog za veliko platno. Dio potjere je i Max koji služi kao živa transfuzija za Nuxa, jednog od War Boysa spremnih da život spektakularno ostave na paklenom drumu. Max se priključuje Furiosi i odmetnutim djevojkama koje služe Joeu za rasplod i mužu. Svi manijaci i čudaci su se priključili potjeri a Furiosa i Max su dovoljno snažni kao vođe da se suprostave potjeri koja ima svoju koncertnu pratnju.

Nada je najveća varka u oktanskom paklu na zemlji. Jedino što je stvarno je žeđ za zalihama namirnica. Kretanje pustarom moguće je jedino uz obilne deficitarne resurse koje kontrolišu samoproglašeni moćnici. Veliki većina filma sačinjena je od praktičnih efekata, kaskaderskih vratolomija i šminke i setova. U Furiozi pribjegao je reditelj većoj upotrebi specijalnih efekata ali to ništa ne škodi priči i dobro poznatom vizuelnom identitetu.

Priča o Furiosi čak je nastala prije nego što je snimljen Fury Road, a George Miller opisuje razvoj fabule: ‘Kako bi priču ispričali kohezivno, morali smo znati sve što se dogodilo u prethodnom vremenu, pa smo napisali priču o Furiosi od vremena kada je odvedena kao dijete, kao što spominje u Fury Roada, dok nije postala Imperator Furiosa. To je završilo kao cijeli scenario, sa konceptualnom umjetnošću,  a glumci, dizajneri i sva ekipa dobili su scenario za to prije snimanja Fury Roada.” 

Događaji koji su prethodili bespoštednoj trci nabudženih mašina ispropivjedani su iz ugle otete djevojčice iz Raja na Zemlji. Kao mlada se suočava sa užasima svijeta koji se progresivno degradira u pustaru koju vidimo u FR. Dementus je vođa bande koji joj ubija majku i vodi je sa sobom kao svoje dijete. I sam je pretrpio ogroman gubitak porodice, što ga gura u demenciju i čini ga sposobnim vođom.

Sve što je postavljeno u FR biva racionalno objašnjeno u Furiosi. Upoznavanje sa Immortan Joeom i kako je sagradio imperiju situiran u Citadeli, istorijat i krvavi sukob za vlasništvo  a Petrol Towna i Bullet Farma, sastavljanje Ratne Cistijerne, otkrivanje misterije iza War Boysa, Furiosin gubitak ruke, Maxovo pojavljivanje od par sekundi i završetak Furiose početkom Fury Roada. Reditelj plan je bio da vrati Charlize Teron u ulozi Furiose kompjuterskom tehnikom podmlađivanja ali je od toga odustao kada je angažovao Anyu Taylor Joy za ulogu mlade ratnice. Nakon početnog razočarenja južnoafrička glumica pozdravila je tu odluku sa oduševljem jer je Anya ‘jedna od najtalentovanijih glumica danas’. Djevojka je toliko nadarena da je većinu fizički zahtjevnih scena snimila sama a reditelj je imao problem da uoči razliku između nje i njene dublerke.

Nikada klinka, a kasnije mlada djevojka ne gubi nadu da će se vratiti domu iz kojeg je oteta. Vođena mržnom i željom za osvetom ulazi u sukobe sa Dementusovom bandom. Osveta, iako moćna motivacija uvijek ostavlja gorak ukus u ustima i skupo je plaća gubitkom sopstvenog dijela tijela. Taj gubitak predstavlja i fizički manifestaciju žestoke traume pretrpljene u mladosti. Toliko je snažna želja za pronalaskom boljeg svijeta da je osveta samo mali stepenik ka izvršenju tog cilja. Reputacija koju je stekla osvetivši se Dementusu osigurala joj je povoljan položaj i povjerenje kod Joe koji svu svoju svojinu obilježava žigom kao stoku.

U Furiosi prikazana je druga strana pustinje i prašnjavi vjetrovi i turobno nebo ima značajniju ulogu u kreiranju jednog svijeta nepristupačnog za bilo kakav oblik života. Pješčana pustinja je slikovito dočarana kao pakao na zemlji za razliku od FR gdje je poprište adrenalinske jurnjave.

Toliko je fluidna i komplementarna priča između dva preplićuća preplićuća da ne znamo gdje prestaje jedan dio a počinje drugi. Prostora za romansu i ljubavne podzaplete nema i kratka razmjena emocija između Furiose i Pretorian Joea, vozača Ratne cistijerne, kao i Furiose i Maxa u prethodnom dijelu je potpuno lišena patetike i lažnih srceparajućih površnih emocija. Prikazana ljudskost u nakaradnom svijetu je vrhunac sentimentalnosti i to je najbolje što možemo dobiti od izmrcvarenih junaka. Saga Mad Maxa je u sigurnom rukama dokle god je pod palicom njenog originalnog kreatora a sa nestprljenjem očekujemo i Wasteland!

Leave a comment