Beyond the Valley of the Dolls (1970)

Russ Meyer (rođen 1922 u Oaklandu, California) je već kao mlad sa 15 godina  počeo da dobija nagrade za svoje amaterske filmove. Prijavio se na oglas u časopisu Popular Photography i postao dio rezervne Signalne Jedinice a u novembru ‘44 su priključeni Patonovoj Trećoj Armiji. Po povratku iz rata fotografiše jedne od prvih Plejbojevih naslovnih strana. 1959. godine snima nijemi Mr. Teas and his playthings (1959), prvi ‘goli’ film koji je zaradio više od milion dolara (jednako današnjim deset miliona). Poslije toga uslijedio je niz samofinansirajućih eksperimentalnih filmova, zajedno sa četiri crno bijela filma koji se smatraju rediteljevim najozbiljnijim radovima (Lorna (1955), Mudhoney (1955), Faster Pussycat, Kill Kill! (1956) i Motorpsycho (1955)). Slijedi angažman od strane 20th Century Fox studija i zajedno sa legendardnim kritičarem Roger Ebertom pišu scenario za Beyond The Valley of the Dolls. To je ujedno i jedini Ebertov scenario koji je ikada napisao.

Rock n roll i djeca cvijeća polako počinju oslobađati prepoznatljivi slobodarski američki duh koji je jahao na snazi psihodeličnih droga i čvrstoće uvjerenja da su sloboda, ljubav i buđenje arhetipskih nagona jedini pravi put. Kelly’s Affair je mladi trojac umjetnica koji čine Kelly, Casey i Pat . Oni u hipikombiju sa svojim menadžerom Harrisom se otiskuju u autentično američku avanturu da bi pronašli Kellynu tetku Susan. Susan je ujedno i njihova kapija u dopadljivi, sladostrasni svijet Hollywooda. Oduševljena tetka rado prihvata izgubljenu nećaku uprkos negodovanju njenog advokata Portera Halla, i odvodi ih na žurku kod legendardnog ekscentričnog bogataša Ronnie Z Man Barzell (baziran na liku kontroverznog producenta Phila Spectora). 

Svaki dan je petak u Californiji

Kod Z Mana ekstravagante žurke dobijaju novu dimenziju uz živopisne goste koji, sastavljeni zajedno, kompletiraju neobični mozaik bluda: žigolo Lance, željan da se domogne novca čerupanjem bogatih udovica; porno diva Ashley nezasitih seksualnih apetita koja ne prihvata ne kao odgovor; Roxane, lezbo dizajnerka koja će iskoristiti emocinalnu nestabilnost djevojaka zarad svojeg zadovoljenja; Bokser Randy koji je silom navikao da nameće svoju volju. U tom društvu sumnjivog morala počinje usput Carrie Nationa koji će ubrzo saznati da uspjeh dolazi sa visokom cijenom. 

Treba živjet taj teški život rock zvijezde

Suprotno lošim karakterima imamo i dobre ljude: Emersona, vrijednog advokat koji radi noću kao konobar koji će osvojiti Patino srce, a Baxter Wolfe (Charles Napier) izjavljuje ljubav Susan i tu je uz kada joj je najpotrebniji, svjestan da je njihov raskid bio greška.

 Komična netolarancija raznih generacija prema novom stilu života najbolje je oslikana kroz ulogu Portera Halla, pohlepnog advokata koji sa svojim zastarjelim stavovima štrči iz mase šarenih psihodeličnih junaka i epizodista. Kako se u svemu tome snalaze Kelly, Casey, Pat i Harris i koje je njihovo mjesto u perverznom mozaiku? Iako je planiran kao drugi dio filma Valley of the Dolls 1967 autorka romana Jacqueline Susan je trebala da učestvuje kao konsultant na snimanju ali se nakon pročitanog scenarija pokolebala i odustala.

Fali nam peti za umjereno masne fote, jesi za?

Enterijeri i mis en scene u filmu savršeno je kompatibilan sa montažom i prepoznatljivim brzim rezovima Russ Meyera. Samo je Ebertu i Meyeru moglo poći za rukom da u scenariju ubace svaki mogući predvidljivi kliše a da sa time podignu vrijednost filmu, učinivši ga zabavnim za najširu paletu gledalaca. Izdašna golotinja se podrazumijeva u Meyerovim filmovima dok je ovdje upotrebljijena u parodičnom maniru. Tako se  na fin način ‘ograđuju’ od bludničenja kojima su, očigledno je i sami prisustvovali. U neočekivanom halucinogenom raspletu Z Man Barzell otkriva svoju mračnu tajnu i puca sve unutar njegovog uma. Improvizovani krvavi kraj filma inspirisan tragičnim napadom na kuću Romana Polanskog nije bio u scenariju i naknadno je dopisan. Stvarni Z Man je u uzbudljivom sudskog procesu osuđen da je ubio ženu i to nas navodi da pomislimo da li je sve što smo vidjeli zapravo ‘otrcana’ holivudska zbilja.

Pokrij me preko leđa prije nego što izađeš, molim te.

Iako nije najbolji rediteljev film (Faster Pussycat Kill Kill, Motorpsycho) sigurno je najsveobuhvatniji i na jednom mjestu se upoznajemo sa galerijom čudaka i manijaka koji krase njegov uvrnuti filmski univerzum . Stu Phillipsov OST u kombinaciji sa pjesmama benda Carrie Nationa + Strawberry Alarm Clock sa svojom Incence and pepermints kao uvod u sav taj skaredni šareni svijet hipika, a sve to smješteno u Californiu, koja je uvijek bila sinonim liberalizma i upražnjavanja ljudskih sloboda.

Leave a comment