Hard Boiled (1992)

Za poznavaoce filma nema iznenadjenja kada se spomene ime John Woo-a, neprevaziđenog majstora akcionih filmova. Slavu je stekao u rodnom Hong Kong-u stvorivši gun fu žanr: obračun dobra i zla kroz jednostavne likove, pucnjave bez kraja sa dinamičkim obračunima, uzbudljivim jurnjavama i mnoštvom eksplozija a sve to lišeno poznate hollywoodskih klišea i melodrame radi priklanjanja željama producenata i publike. U Hard Boiled-u, poslednjem ostvarenju prije nego što je prešao da radi u Hollywood  sadržani su svi elementi koji krase stvaraočev opus.

‘Tequila’ Yuen je mrzovoljni policajac koji uživa u jazz svirkama i zajedno sa kolegom ima svirke u zadimljenom klubu (Killer i A Better Tomorrow anyone? XD). Na tragu osumnjičenima partner i on prisustvuju pokolju među trijadama tokom trgovine oružjem. Partner dobija metak a Tequila tipični motiv za osvetom. Uz put poznajemo i Ah Jonga, ubicu iz podzemlja koji obavlja prljave poslove za trijade a ustvari je sve to dio njegovog tajnog zadatka – infiltiranja u grupu. Umjetničkih afiniteta za svaku žrtvu napravi origami ždrala. Odsječen od ostatka svijeta jedina komunikacija sa Tequilinim šefom je preko poruka koje upućuje šefovoj sekretarici, Tequilinoj djevojci.

Kako ćemo nazvat ovu situaciju a da nije Mexican Standoff?

Uzevši pravdu u svoje ruke upropaštava nasilno preuzimanje posla trijadama. Ah Jong ga ne ubija iako je imao priliku. Tequila i Ah Jong se ujedinjuju da riješe slučaj zajedničkim snagama a različitim pristupima. Ono što je jedinstveno za obojicu da su ‘pravi policajci’ (Natural Police) iako djeluju sa suprotnih strana zakona. Potraga za zlikovcima ih odvodi do skloništa oružja koje je taktički perfektno postavljeno ispod bolnice, koja ujedno i postaje mjesto poslednjeg okršaja, uz nezaboravne scene pucnjave sa bebom ispod ruke. Beba podsjeća Tequilu da još uvijek ne vlada najbolje fiziološkim funkcijama.  

Chow Yun Fatov lik je prikazan kao neodgovorni dripac sa neumjesnim šalama, ali je vrhunski policajac sa nevjerovatnom preduzimljivošću. Ah Jong pokušava spas svoje duše da pronađe kroz sopstvenu žrtvu i u njemu naziremo tragičnost likova iz Infernal Affairs odnosno Departed, policijaca koji su žrtvovali svoje živote za slučaj i službu. Potkupljivost policije i urušenost sistema nam služe kao opravdanje za ekstremno ponašanje naših antiheroja.

Nismo nikog upucali 2 minuta, već sam nervozan!

Suprotno hollywoodskim stereotipima prisustvujemo ogromnom broju žrtava, kako među kriminalcima i policijom, tako i među nevinim prolaznicima. Iako se bore do istrebljenja za različite ciljeve kriminalci u Wooom univerzumu imaju osjećaj za moralne vrijednosti. Egzekucije su brutalne, hladnokrvno, raznovrsne i oblivene krvlju a usporeni snimci akrobacija (preteča bullet timinga), bacanja kroz prozorska okna, kolutovi praćeni pucnjavom bez repetiranja nas sprečavaju da trepnemo da ne bi propustili nešto od nevjerovatne akcije. Eksplozije prostorija, kao i automobila zajedno sa koreografijama akrobatskih tuča i pucnjava integrisani su u jednostavnu priču o dobru koje mora savladati zlo. 

Dva puta naprijed, polukrug i iks.

Jazz pozadinska priča Tequile omogućuje soundtracku da naglasi neo noir notu koja odlikuje ovo brutalno ostvarenje (svako John Woo-ovo ostvarenje iz Hong Konga zapravo XD). Jednostavan scenario i jednodimenzionalni likovi su stavljeni u svrhu slikanja nemilosrdnog svijeta stereotipnih gangstera. Kriminalci se ne libe od bilo čega da bi ispunili svoje ciljeve, a kao reakciju na takvo nasilje imamo i Tequilu i Ah Jonga, koji različitim stilovima biju istu bitku. Nevjerovatno velik broj žrtava (307) garantuju zabavu svim ljubiteljima akcionih filmova i najavljuje rediteljevu bombastičnu holivudsku karijeru.

Leave a comment