El Dia de la Bestia (1995)

Sa španskim rediteljem Alex de la Iglesiom se šira filmska javnost upoznala 1997. kada se predstavio svojim trećim igranim filmom – Perdita Durango sa Rosie Perez i Javier Bardemom u glavnim ulogama. Međutim talentovani stvaralac već imao dva ozbiljna projekta satirična horor filma: Accion Mutante i El dia de la Bestia, drugi od dva naslova se svojevremeno prikazivao na legendarnoj TV Blue Moon.

Sveštenik teolog Anhel je dešifrovao neke od spisa koji govore o Apokalipsi i utvrdio da je rođenje Antihrista obilježeno tačnim datumom, i to na Badnje Veče 1995. U potrazi za đavoljim znakom krši sve božije zapovijesti i ljudske zakone ne bi li prizvao nečastivog. Nailazi na metalca Jose Marija (fenomenalni i jedan jedini Torrente lično – Santiago Segura) koji mu pomaže u daljem traganju. Profesor Cavan je popularni televizijski prorok prodaje u ogromnom tiražu knjige o prizivanju đavola. Protiv volje ga uključuju u svoj apsurdni plan i  tri junaka zajedno prizivaju đavola uz pomoć magične formule, pa nakon paranormalnog prikazanje bivaju uvjereni su da su na tragu palom anđelu.

Reditelj prikazuje dvije strane Madrida: gužva u trgovinama i na ulicama za blage dane suprotna je distopijskom djelovanju ekstremističke grupe po imenu ‘Očistimo Madrid’ koja žive spaljuje beskućnike. Stanovnici su se pomirili sa nasiljem i ravnodušni su prema njemu , potpuno ga ignorišu i žmure pred  drogom, prostitucijom pa i svirepim ubistvima uljuljkani u bezbjednost konzumerizma i komfora TV ekrana.

Uloga kulta ličnosti koju donosi televizijska popularnost je veoma važna u priči i upravo preko svoje tv emisije kontaktira profesora koji hrli ka đavolu i gubi obećani vječni mir kojem je stremio. TV stanica je naravno, samo zainteresovana za rejting i Cavan, iako u početku nevoljno, odlučno staje na stranu sveštenika i suprostavlja se svojim nadređenima.

Konačni obračun sa kompjuterskom animacijom Satane sa današnjeg aspekta djeluje pomalo naivno, ali ipak loši efekti ne umanjuju vrhunac kulminacije uspješno postavljanje priče i zanimljivih, komičnih nesvakidašnjih junaka. Santiago Segura krade svaku scenu svojom urnebesnom pojavom, dok su Anhel i Kavan takođe na visini zadatka. 

Specijalni efekti i nasilje su na zavidnom nivou i ukoliko smo spremni da zažmurimo na zastarjelu animaciju pred sobom imamo zanimljivu horor akciju o Sudnjem danu, nekoliko godina prije popularnog holivudskog blokbastera Petera Hyamsa sa Schwarzennegerom u glavnoj ulozi. Reditelj uspješno izbjegava otrcani klišeizirani srećni kraj napravivši uspješan evropski komercijalni film. Njegova namjera da izvrgne ruglu sve postojeće sisteme vrijednosti je veoma uspješna. Svijet i ljudi  ostaju u neznanju da spasenje duguju neobičnom trojcu koji čine grješni pop, lažni prorok i drogirani metalac, a nama ostaje preporuka za odličan božićni spektakl rame uz rame sa Gremlinsima i Die Hardom. 

Leave a comment