Laserblast (1978)

Još jedan od naslova iz Full Moon Production čiji je osnivač Charles Band za koje je neophodno vidjeti da bi se uvj dolazi naučno fantastični bezbudžetni spektatkl , a ujedno i jedini film koji je snimio reditelj Michael Rae. Snimljen za tri vikenda (!) iskoristio je popularnost Star Warsa i doživio relativni uspjeh u bioskopu iako je komično tupav i potpuno neozbiljan.

Svemirski brod slijeće i dva vanzemaljca od plastelina neutrališu zombi bjegunca sa smrtonosnim zrakom koji ispaljuje iz puške na ruci. Nakon obavljenog zadatka tuđini odlaze a reditelj nas upoznaje sa našim glavnim junakom tinejdžerom Billyem. U prvom susretu zaključujemo da je u pitanju nedovoljno zrela osoba vezana za majku.

Zajedno sa Billyem upoznajemo se i sa malim gradom u američkoj pustari krcatom živopisnim likovima. Zamjenici šerifa koji marihuanom prekraćuju vrijeme, nepodnošljive šaljivdžije i Billyevi rivali Froggy(demonstrira potpunu operisanost od glume urnebesnim facijalnim ekspresijama) i Chuck, kao i Kathy sa svojim djedom, ratnim veteranom sa PTSP-om čine ovo mjesto živopisnim. Billy je dežurni gubitnik i njegov život je niz neprijatnosti dok ne naiđe na intergalaktičku pušku i ogrlicu. Zabavlja se uništavajući stvari kroz pustinju ali nije svjestan opasnosti u kojoj se našao.

Vanzemaljci od plastelina primaju signal od svoga šefa (takođe od plastelina) da povrate pušku a specijalni agent Craig iz Washingtona je na tragu misterije. Kada stavi ogrlicu i upotrijebi pušku Billy se pretvara u deformisanog čudaka koji uništava sve pred sobom i nesvjestan je svojih postupaka jer ga u potpunosti kontroliše ogrlice – intergalaktički slanik. Postepeno će agent Craig pratiti trag koji će ga odvesti do obuzetog tinejdžera koji primalnim nepotrebno dugim plesom izražava zadovoljstvo zbog nepočinstava laserom. 

Likovi predvođeni Billyem u ovom filmu su svi dostojni prezira a usled nedovoljno razrade ne marimo za njihovu tragičnu sudbinu. Porijeklo lasera i vanzemaljaca nikada nije objašnjeno niti zbog čega se Billy ponašao tako kako se ponašao. Festival grotesknih likova i tupavost scenarija zapravo su hvalevrijedni. Rođendanska žurka djevojke koja je pojela pola torte jer je niko ne voli ni na koji način ne  doprinosi razvoju radnje. Duge vožnje kolima uz muziku i scene sa policajcima koji se natrpavaju hranom  i ne vode nikuda zapravo čine ovaj film nenadano smiješnim do granice suza. Billyevo iživljavanje laserom i njegova satisfakcija koju tom prilikom osjeća teško je rekreirati i slikovito opisati.

Veliki broj scena djeluje snimljeno samo da bi se popunio prostor ali sva praktična rješenja usled nedostatka budžeta su zapravo prednost ovog naslova. Na kraju kad se vrate plastelinski svemirci da unište Billya i oružje molimo ih i da laser usmjere ka nama da bi nam obrisali  iz glave ovaj nenamjerni spektakl koji je doživio novu popularnost nakon epizode Mystery Science Theatre 3000 i BluRay restauracijom.

3 thoughts on “Laserblast (1978)

  1. Great review. I love cheesy, unexpectedly funny movies like this. My wife signed me up for Full Moon Streaming and it came with ten free Blu-rays. I picked this and other older classics. Full Moon used to be so awesome. They fell off in the 2000s, but still come out with cool stuff on occasion.

    Liked by 1 person

    1. Thanks for the support, it means a lot, especially for these type of flicks, good to know there are other fellow Z grade movie lovers 😀 . I saw it available on Tubi streaming for free and decided to check it out. We live in golden age of blu ray restoration so these titles become alive and get the appreciation they (don’t) deserve. Have a nice day and share some of the other classics you ordered, don’t leave me hanging 😀

      Liked by 1 person

      1. Tubi is definitely the best app for these kinds of movies. So much great stuff on there I’ve never heard of.
        Ok, let’s see. I picked Laserblast, The Day Time Ended, Tourist Trap, Trancers, Dollman, Demonic Toys, Dollman vs Demonic Toys, Robot Wars, Dragonworld, and Pet Shop. My favorites by Full Moon are probably the first five or so entries in the Puppet Master series 👍

        Liked by 1 person

Leave a comment