Triangle Of Sadness (2022)

Trougao iz naslova može imati nekoliko značenja: trougao tuge je izraz kojim jedan od kasting menadžera okarakteriše očajnički izraz lica mladog modela osjećaj koji se prožima kroz ostale likove kako ih poznajemo. Među pomorcima i nesrećnim brodolomnicima je poznata legenda o Bermudskom trouglu, a tri su čina ove crne komedije. Uz ljubavni trougao iz finalnog čina zaključujemo da se radi o složenoj priči sa čestim promijenama uglova gledišta i mjesta zbivanja radnje.

Kroz intervju za posao upoznajemo se sa Karlom, iskusnim (ostarelim) modelom koji je za tu vrstu posla već na zalasku karijere. Nekada prvo lice na modnim časopisima sad se ponovo suočava sa kastinzima i padom u drugi plan u svijetu visoke mode. Njegova djevojka Yaya je glamoruzni supermodal na vrhuncu popularnosti, koja pritom i vješto koristi ljepotu da zadovolji svoje potrebe što dovodi do neprijatno dugog konflikta sa Carlom. Krstarenje vide kao priliku da ponovo rasplamsaju strast koja je utihnula i ustupila mjesto sitničavim zamjeranjima i psihološkim igrama.

Na jahti za multimilijardere (za snimanje su koristili legendarnu Onazisovu Jackie O) Carl i Yaya uživaju u dokolici dok se upoznajemo sa šarenolikim svijetom trulih bogataša i posluge zadužene da zadovolji sve njihove potrebe. Reditelj ne koristi očiglednu priliku da bi prikazao oholost vladajuće klase, naprotiv, daje ljudsku crtu ljudima koji ne bi ni mogli da steknu ogromno bogatstvo da ne posjeduju određenu vrstu društvene inteligencije. U dugoj sceni večere u sali kroz ljuljanje kamere se na vrlo slikovit i učinkovit način upoznajemo sa neugodnostima nevremena na otvorenom moru a kulminacija u stilu Monty Pythona stiže kada posluga donosi ekstravagante kulinarske đakonije. Mlazevi povraćke ne potresaju mnogo Dimitrija(Zlatko Burić) kralja đubriva, kao ni anksioznog marksistu(ali ne i komunistu) kapetana Thomasa (Woody Harelson), čiji se razgovor pretvara u pijano bančenje. Vrhunac groteske stiže sa piratima koji potapaju brod i na pustom ostrvu se postavlja nova pozornica za preživjele brodolomnike. 

Treći dio govori o preživljavanju i opstanku u divljini. Bogataši, naravno, su potpuno neupotrebljivi i spas pronalaze u Abigail, sposobnoj čistačici koje demonstrira vještine preživljavanja i preuzima vođstvo. Promjene igre moći donose unutrašnje razdore i unose nove podjele među ionako razdijeljenim preživjelima. Kada se pojavi tračak nade za izbavljenjem novoproglašena vođa Abigail mora donijeti odluku da li da se vrati svom običnom životu u civilizaciju ili nastavi da vlada ljudima koji je slijepo prate. Neizbježna tragedija lebdi nad junacima u otvorenom kraju iako su se potpuno adaptirali na novonastale okolnosti.

Triangle of sadness nije uvijek prijatno iskustvo za gledanje zbog neprijatnih razgovora i dugih sporih kadrova koje služe za približavanje realne slike. Sporo razvijajuća priča o klasnim razlikama, odnosima među partnerima i polovima ispričana sa šarmatnim ali bizarnim crnim humorom je oduševila publiku u Kanu koja je film nagradila osmominutnim aplauzom, a žiri Zlatnom Palmom.  Apsurdnost situacija u kojima su zatečeni junaci prikazana je kroz krive a perfektno simetrične uglove kamere. Glumačka ekipa odrađuje posao na visokom nivou i sa posebnim uživanjem i knedlom u grlu uživamo u poslednjoj ulozi prerano umrle božanstvene Charlbi Dean.

Leave a comment