Vesper (2022)

Saradnja litvansko/britanske produkcije donosi zrelo naučno fantastično ostvarenje koje na svojim ramenima nosi mlada junakinja po kojoj film i nosi naslov, Vesper (Mlada Britanka Raffiella Chapman). Gospođica Chapman je čudesno talentovana i pred njom je blistava glumačka budućnost na zadovoljstvo nas gledalaca.

U društvu gdje je sintetička biologija napredovala do neviđenih granica Vesper je uspjela da poveže mozak svog katatoničnog tatu sa lebdećim dronom. Djevojčicin otac je vezan za aparate a komunicira sa ćerkom pomoću drona na koji je klinka nacrtala nasmijano lice(da ne kažem smiley emoji XD). Nevjerovatno je svestrana i nadarena za nauku i koristi materijale iz napuštenih laboratorija da bi vršila sopstvena istraživanja u pokušaju da proizvede biljke pomoću kojih bi se mogli prehraniti. 

U centru priče je Vesper, koja se lišena djetinjstva se bori da preživi u okrutnom svijetu u kojem se našla, sama sa ocem. Majka ih je napustila i pošla za Hodočasnicima, neobičnim ljudima pokrivenih lica koje dane provode prikupljajući metal. Tata je trajno vezan za krevet nakon povrede u ratu u kojem je učestvovao na strani Citadele.

U Citadeli žive superiorna bića sa dominantom tehnologijom koja upravljaju životom i zaključavaju sjemena biljaka da ne bi klijala za inferiornu rasu običnih ljudi koji nemaju pristup mističnoj tvrđavi jer su dragocjeni resursi ograničeni samo za najbolje. Vesper sa ocem ne želi da bude dio zajednice otpadnika koji predvodi očev surovi brat Jonas (Eddie Marsan). On trguje sa Citadelom krv djece koju odgaja na farmi jednako bezosjećajno kao i što pokušava da uzgoji kodirano sjeme iz Citadele. Stvorenja iz zlokobne tvrđave od dječije krvi proizvode Jugove, poslušne sluge nalik na androide koji bespogovorno moraju slušati gospodare. 

Letilica sa naučnikom Eliasom iz Citadele se ruši u blizini djevojčine kuće. Naučnik je žrtva Jonasove okrutnosti a djevojku Camelliu (Rosie McEwen) prva pronalazi Vesper.  Još u najranijoj mladosti Vesper pokazuje svoje predvodničke sposobnosti i svima u okolini pokušava da ulije nadu u bolje sjutra, uprkos ličnim gubicima i turobnoj realnosti. 

Kada se razruše djevojčini snovi iznenadnim otkrićem u vezi Camellie (Android alert) ipa uspijeva da pronađe novu snagu i da se izbori za opstanak ne samo sebe, već i bespomoćne djece sa farme. Ostvarenje koje pokazuje da dobra priča , kreativnost i korišćenje filmskih elemenata može da nadomjesti bombastično velike budžete. U moderno doba snimiti uvjerljivu naučno fantastičnu priču bez zelenog ekrana je hrabro i dostojno divljenja. 

Rediteljski duo je radio na filmu 6 godina koji im nije prvi zajednički projekat jer su već sarađivali na Vanishing Wavesu (2012). Povjerenje koje su ukazali mladim i nedokazanim glumicama vratilo im se višestruko i djevojke su fantastične a iskustvo Marsana kao zlikovca dodaje na zrelosti i slojevitosti. Beznadežnost budućnosti prikazana je turobnim zimskim tonovima spoljnih lokacija u Litvaniji a direktor fotografije je za svjetlost iskoristio kombinaciju boja sa slika Vermeera i Rembrandta.  Netaknuta divljina obojana baroknim tonovima na momente podsjeća na atmosferu iz legendarnog Stalkera a Vesper jedna od junakinja koja svojom iskrenošću i neusiljenošću lako pronalazi put do srca.

Leave a comment