Enchanted April (1991)

U turobno sivom Londonu zalivenom obilnim padavinama na kraju Velikog rata početkom 20. godina dvije žene koje se jedva poznaju čitaju isti oglas u novinama o dvorcu koji na izdavanje u Italiji tokom aprila. Lotty i Rose pripadaju različitim staležima ali im je zajedničko nezadovoljstvo bračnim životom, kao i želja za avanturom i nadahnjujućom promjenom. Skupljaju novac i odvažno plaćaju avans vlasniku, gospodinu Brigsu, i da bi podijelili trošak uključuju još dvije žene: uzdržanu i rigoroznu udovicu Fisher i bogatu, hirovitu Lady Dester koja je centralna ličnost svih javnih zbivanja i predmet obožavanja muškaraca.

Dvorac je rajsko mjesto sa poslugom spremnom da udovolji svim zahtjevima nevještih turistkinja. Iako se ne poznaju kroz uživanje u idiličnom krajoliku među ženama počinju da se javljaju snažne veze. U dugim momentima samovanja, svaka u svom kutku malog sa razlogom idealizovane Italije pronalazi ono što joj je nedostajalo.

Lotty je pokretačka energija koja je ujedinila ove žene u jedinstvenoj avanturi. Vidi najbolje u drugima i ljepotu svoga uživanja ne može a da ne podijeli sa mužem Mellerchem (Alfred Molina – jedini na setu je znao italijanski i koristio je filmskoj ekipi za sporazumijevanje sa lokalnim stanovništvom) koji često bezobzirno samo priča o poslu, pa uz njenu pomoć doživljava transformaciju vođen ljubavlju. Rose želi da izađe iz sijenke uspješnog oholog supruga i preispituje svoja osjećanja. Gđa Fisher živi okružena velikim engleskim majstorima književnosti dok joj život polako prolazi pred očima a Lady Dester je zatrpana (ne)željenom pažnjom zbog svoje ljepote i pokušava da se nosi sa svojom tragedijom, tragičnim gubitkom voljenog čovjeka u ratu.

Dokolica savršenog odmora u Italiji prikazana je kroz autentične snimke na divnoj lokaciji. Mjesto umirijuće djeluje na žene i međusobno postaju najveća podrška jedna drugoj jer je pred nepoznatom osobom lakše ponašati se prirodno. Dolazak gostiju mijenja ritam priče i unosi nelagodu među rezidentima vile i atmosfera od napetosti se mijenja do ushićenosti melodramatičnim srećnim raspletom u kojem svaka od žena nalazi svoj spokoj a glavni katalizator sreće i unutrašnje promjene je magični dvorac.

Prvobitno sniman za televiziju film je usled popularnosti prikazivan i u britanskim i američkim bioskopima. Glumačka ekipa poznatih velikana britanske kinematografije  vidno uživa u svojim ulogama dajući junacima koje tumače jedinstveni lični pečat, dok centralne figure Lotty i Rose iznose najveći dio tereta. Nad engleskom, gotovo  fetišističkom opsjednutošću putovanjima i odmorom se nadvija sijenka, posledica tek završenog Velikog rata. Prepoznatljiva ostrvska uštogljenost i zarobljenost ritualima je izvrnuta ruglu kao u najboljim djelima E.M Forstera i D.H. Lawrencea, a suprostavljanjem italijanskog vedrog i živopisnog svijeta mračnom i tmurnom engleskom zbiljom reditelj opravdava želju junaka za izmiještanjem iz rutine  i ostavlja nas sa vjerom u bolju budućnost nakon teškog perioda ratnih razaranja. 

Leave a comment