Le Orme (1975): Stope na Mjesecu

Luigi Bazzoni je uspješno sarađivao sa Mariom Fanelliem (većinu karijere proveo u Jugoslaviji kao TV reditelj) na filmu Giornata Nero per la Ariette iz 1971 (Franco Nero na tragu serijskom ubici sa neobičnim šablonom). Četiri godine kasnije obnavljaju saradnju na potpuno drugačijem, stilski zahtjevnijem projektu sa Florindom Bolkan kao centralnom figurom. Reditelj je već obrađivao temu malog mjesta pokraj jezera La Donna del Lago što je poslužilo kao osnova za radnju jedinstvenog gialla sa elementima misterije.

Radnju je teško svesti na nekoliko rečenica: Alice je prevoditeljka u Ujedinjenim Nacijama koja živi sama i sanja neobične snove, inspirisane starim naučno fantastičnim filmom koji je gledala kao djevojčica; Astronaut umire gušeći se na Mjesecu dok Doktor Blackman (Kinski) naređuje slugi da dovede novog zamorca.

Nakon buđenja i odlaska na posao saznaje da je dobila otkaz na poslu jer nije dolazila tri dana i polako počinje da zalazi duboko u hodnike svoje podsvijesti prativši male tragove: iscijepana nepotpisana razglednica iz Garme, nepoznatog turističkog mjesta, krvava žuta haljina i minđuša koja nedostaje.

U Garmi je prepoznaju mještani i gosti hotela ali pod drugim imenom – Nicole. Uz pomoć djevojčice Paule pokušava da prikupi komadiće mozaike ali polako počinje da shvata da gubi razum i klizi u ludilo.  Zajedno sa Alice tumaramo lavirintima njenog uma, u svijet u kojem  se ne razaznaje šta je stvarno a šta plod njene mašte. Posmatrajući svijet njenim očima, bez ijednog drugog lika koji bi poslužio kao razumna protivteža,  i mi postajemo svjesni psihičke nestabilnosti glavne junakinje.

U prvom dijelu filma reditelj slika distopijsku usamljenost moderne žene mučenu nemirima, zavisnu od tableta za spavanje. Futuristički enterijeri smjenjuju se sa impresivnim građevinama na otvorenom naspram kojih ljudsko biće djeluje beznačajno. Melanholični soundtrack Nicole Piovani odmjereno se smjenjuje sa zvukovima ambijenta u trenucima napetog iščekivanja uznemirene protagonistikinje.

Alice je pokušala da racionalizuje teoriju zavjere koju je umislila da bi opravdala zločin koji je počinila nad ljubavi iz mladosti. Ili je zli doktor Blackman uspio u svojoj namjeri i utišao je problematičnog svjedoka koji je jednom uspješno izmakao. Zajedno sa njom ostajemo zarobljena između dva svijeta u užasnom neznanju a dvosmisleni kraj ostavlja prostor za različita tumačenja.

Brazilka zvijeda Bolkan je savršena u ulozi djevojke podvojene ličnosti Alice i tokom snimanja je izgubila 11kg zbog stresa i da bi se što bolje saživjela sa ulogom.  U idiličnom turističkog raju pod prirodnim osvetljenjem reditelj stvara surealnu atmosferu svijeta koji predstavlja neku vrstu Čistilišta u kojem glavna junakinja, usamljena Alice traga u potrazi za identitetom. Čas je posmatramo iz prostorije u kojoj se junakinja čini zatočena a čas je zamišljenu gledamo od spolja kako bezuspješno pokušava da osvježi sjećanje. Besprekorna kinematografija svrstava ovaj naslov ravnopravno uz najbolje filmove o labilnim heroinama  koje tištu teške misli kao što su Repulsion, Rosemary’s Baby, Perfume of The Lady in the Black, Symptoms, All the Colors of the Dark, Lisa and the Devil… 

One thought on “Le Orme (1975): Stope na Mjesecu

Leave a comment