Proposition (2005)

Australijski reditelj John Hillcoat se predstavio publici sa filmom Ghost of the Civil Dead (1988) – dramom o distopijskom maksimalno obezbijeđenom zatvoru usred pustinje gdje preispituje kako se vlasti nose sa neizbježnim, vrtoglavim porastom nasilja. To je prvi projekat na kojem je sarađivao i koji je napisao zajedno sa autentičnom rok senzacijom Nick Cave-om, koji  debituje kao scenarista i glumac. Za projekat iz 2006. godine John Hillcoat je od muzičara zatražio da snimi originalni soundtrack. Međutim, saradnja je produbljena i tri nedjelje kasnije Nick Cave je imao spreman scenario za netipični vestern u australijskoj pustari.

Krajem XIX vijeka u tek kolonizovanoj Australiji za gnusni zločin, ubistvo cijele porodice krivi su braća Burns, a čovjek odgovoran za njihovo hvatanje je prekaljeni pješadinac Njenog Veličanstva, vojnik sa iskustvom po imenu Morris Stanley (Winstone). Stanley hvata dva mlađa od tri brata, Charliea (Pierce) i tinejdžera Mikeya i sprema prljavu ponudu za starijeg: Charlie mora pronaći i ubiti odbjeglog brata Arthura koji se uspješno krije u planinama sa svojom bandom ili će Mikey, koji ostaje u zatvoru biti obješen na Božić.

Od toga trenutka pratimo put Charliea krvavim tragom svog brata, na području gdje rijetko zalaze aboridžini i lovci na ucijenjene glave. Njegovo putešestvije se pretvara u duhovno iskustvo u kojem Charlie preispituje ispravnost svojih postupaka. Aboridžinsko koplje mu se zariva u meso a nepoznata puška rascvjetava glavu napadača. Surov teren stvara okrutne, grube ljude, što je idealna prilika za epizodnu rolu velikog John Hurta.

U naseljenom mjestu kapetan Stanley pokušava da zadrži disciplinu među raspuštenim vojnicima a da istovremeno i zlikovce privede pravdi i zadovolji Fletchera, koji ga na toj poziciji doveo da ‘civilizuje’ ovo mjesto. Stanleyva žena živi u staklenom kavezu u kojem je drži muž izolovanu od užasa spoljnog svijeta. Bijesna rulja gladna osvete želi pravičnu kaznu za silovatelja, pa makar i on bio golobradi klinac.

Nasilje u ovom filmu prikazano je nenametljivo a surovo, sveprisutno i neraskidivo povezano sa ovom nedirnutom okrutnom prirodom. Kolonizatori i predstavnici civilizacije i napretka su svirepe ubice i pijanci koji demonstriraju nadmoć nad domicilnim stanovništvom. Zvjerstva koja čine ljudi uznemiravaju mnogo više od divljaka sa kojima pokušavaju da se bore. U svakom stvorenju živi dobro i zlo, zavisi od toga šta hranimo svojim postupcima. Okrutnost zlikovaca se ne opravdava i nikada se ne dovodi u pitanje zločin koji su počinili. Ono što mijenja ritam priče je surovost običnog stanovništva nad nejakim uplašenim klincem čija nedovoljno snažna leđa pucaju pod udarcima biča samovoljno sprovedene kazne bijesne rulje.

Kapetan Stanley i Charlie Burns predstavljaju junake, dvije suprostavljene krajnosti koje na različite načine razjeda osjećaj krivice. Winstone i Pierce majstorski nose film a Huston je odličan u ulozi Arthura, zvjerski okrutnog revolveraša koji odlično poznaje poeziju i savršeno se dopunjuje sa likom lovca na ucijenjene glave kojeg glumi John Hurt. Emily Watson (autor teksta posebno slab na nju zbog neponovljive izvedbe u Von Trierov Breaking the Waves) savršeno dočarava nevinu suprugu koja slijepo prati svoga muža i u najudaljenijim dijelovima svijeta. 

Ljudsko biće nije toliko jednostavno da možemo precizno povući granicu između dobra i zla, pa ni junaci nisu dobri ili loši u tipičnom smislu riječi. Oni pokušavaju da izvuku najbolje iz situacije, živjevši u skladu sa svojim uvjerenjima. Prizori očaravajuće australijske nedirnute prirode prikazani su impresivnom kinematgrafijom kroz kontemplativno meditativna primišljanja glavnih junaka a sve pojačano instrumentalima i tiho recitovano poezijom Nick Cavea.

Sirovo i na momente bespoštedno nasilje samo je mali fragment ovog svijeta, svijeta kojeg tek treba shvatiti da bi u njemu primijenili opšte prihvaćene civilizacijske norme. Sličnost sa vesternom proizilazi samo iz preklapanja vremena dešavanja radnje, jer je kompletna atmosfera originalna i svojstvena najmlađe naseljenom kontinentu. Još jedan dragulj u kruni bogate kinematografije Aussiea lišen predvidljivih holivudskih rješenja i žanrovskih šablona koji nam poručuje da nema veće tame od iskvarene ljudske duše. Dvojac Hillcoat / Cave nastavlja uspješnu saradnju i u trećem zajedničkom filmu Lawless (2012), istinitoj priči iz doba Prohibicije. o familiji švercera alkohola poznatih po svojoj surovosti. (izbor teme iznenađenje? :D)

One thought on “Proposition (2005)

Leave a comment