Swimming Pool (2003)

Poznata spisateljka Sarah Morton (Charlotte Rampling) je ostvarena u svom poslu i za sobom ima serijal knjga o detektivu koji rješava misteriozna ubistva. Ipak, ona se ne osjeća ugodno u svojoj koži i nedostaje joj nježnosti. Ostvarenjem kroz karijeru zapostavila je sebe i svoje potrebe.

Brine se o svom starijem ocu a John je zahjevni agent koji se uvijek krije iza rokova i smjernica za ispravku. Ljubomorna je na mlađe pisce i razočarana kada joj John, inače čuveni ženskaroš ponudi ključeve od svoje vile sa bazenom u Francuskoj, ne traživši od nje ništa za uzvrat.

U mediteranskom rajskom krajoliku suprotno od uvijek kišnog i sivilom okovanog Londona junakinja kroz odmor počinje da se osjeća znatno bolje i spore, jednolične dane odmora ispunjava pisanjem a živost u monotoni odmor unosi Johnova ćerka Julie, koja je mlada i prepuna životne energije.

Između dvije žene se javlja rivalski odnos jer Sarah je ugrožena tjelesnom i fizičkom ljepotom znatno mlađe zanosne djevojke. Ljubavnici koje dovodi nisu ništa drugo nego instrumenti za trenutno zadovoljavanje požude, nešto što spisateljki djeluje tako daleko. Pogledom kroz prozor posmatramo kako autorka stvara svoju junakinju, sopstveni alter ego i kanališe ličnu frustraciju kroz kreaciju. Ćerka koju je Sara kreirala ima zajednički prezir prema Johnu, ženskarošu koji je razorio dom. 

Navodno počinjeni zločin je teško razdvojiti od realnosti zbog rediteljeve majstorske postavke autorke u perfektno mirnom ambijentu idealnom za kreaciju. Zločin koji se dogodio otkriva da se cijelo vrijeme radi o priči savršeno konstruisanoj u Sarinoj glavi jer je to njen prepoznatljivi stil. Svjesna da se iskrivljena slika neće dopasti Johnu skuplja hrabrosti i oslobađa se okova zavisti njegovog odobrenja i potpisuje za drugu izdavačku kuću.

Susret sa pravom Julie nam otkriva ono što je reditelj suptilno uvijao u tragove tokom razrade misteriozne drame: da je Julie pored bazena plod spisateljkinje mašte koja radi sve na šta Sarah se nije usudila da pomisli od mladosti. 

Transformacija kroz koju prolazi stvarajući mladu junakinju suprotnu uštogljenoj autorki detektivskih romana podsjeća na transformaciju gusjenice u leptira: prirodna ljepota je uvijek bila u njoj sada je ponovo našla način da gleda. Erotski naboj pored plavetne vode bazena pod suncem Azurne obale dolazi do tačke usijanja dok junakinja osvještava svoje zarobljene/uspavane nagone.

Charlotte Rampling polazi za rukom ono što većina glumica može da sanja: da sa lakoćom i nevjerovatnim stilom nosi sporu, maltene statičnu radnju. Reditelj Francois Ozon je već sarađivao sa britanskom divom na znatno mračnijem projektu Sous Le Sable i minimalističku priču podređuje svojoj zvijezdi. Sjajna je i mlada dama u ulozi Julie a zanimljiva priča o ljetovanju sa misterioznim obrtom predstavlja odličnu disekciju stvaralačkog procesa. 

Leave a comment