The Wait (2021)

Usamljena Ellie pokušava da pronađe zadovoljstvo u svome tijelu i životu sa suprugom Mikkom, parohom koji je kao sveštenik angažovan da vodi parohiju na jednom od 50 000 ostrva koja čine finski arhipelag. U doba pandemije mjesto je malo živahnije ali i dalje većinu vremena supružnici provode sami, što proizvodi osjećaj frustracije kod glavne junakinje koja često ostaje sama kod kuće dok je muž odsutan na poslu.

Zaplet počinje kada se pojavi Olavi, Mikkov dobar prijatelj iz mladosti kojeg nije vidio 15 godina a koji traži bjekstvo iz Pariza da bi radio na svojem romanu. Elli vješto sakriva svoju burnu reakciju od očiju partnera ali je odmah jasno da ima ona ima svoju istoriju odnosa sa misterioznim strancem. Kolekcija ploča, večera uz vino i prisjećanje na dobra stara vremena.

Uz prijatan doček i toplu dobrodošlicu Olavija drži budnim glasno stenjanje partnera u zanosu iako ni to ne može da ugasi strast koju osjeća prirodna i opčinjavajuća Ellie koja ne krije tragove godina na svom licu. Kada ne vode ljubav djevojka sjetno gleda ka plafonu i osluškuje njegove nervozne korake.

Vatra među bivšim ljubavnicima se rasplamsava tiho dok pratimo rituale i skladnu posvećenost Elli koja izvlači najbolje iz pejzaža ljetnjeg raja sa razglednice. Olavi već za sobom ima propuštenu priliku sa Elli  i propalu vezu sa udatom ženom od koje je pobjegao iz Pariza na udaljeno ostrvo. On predstavlja sve čega se junakinja odrekla izabravši drugačiji, duhovniji stil života u skladu sa sobom. Mašta o odlasku iz mjesta je odraz ljudskih slabosti a to razumije i dobri suprug Mikko kada se obrnu uloge i on osluškuje glasne uzdahe svoje supruge.

Erotska drama koja koristi snagu ljeta kao perfektnu postavku za rasplet: snaga sunčevih zraka i izloženost tijela Suncu uz prirodu koja prikazuje sav svoj raskoš: svitanje i zalasci Sunca, pecanje na kristalno bistrom jezeru, večere pokraj obale i hlad džinovske krošnje drveta uz žurke koje se odvijaju do kasno u noć među malobrojnim ostvrskim stanovništvom. Većinu radnji Elli obavlja mehanički i tijesno je u svojoj koži i upada u zamku ljudskog uma koji želi ono što ne može imati, čekanje ili očekivanje nečega što će joj magično preokrenuti cijeli svijet.

Manji broj likova u prirodi ostavlja prostor za karakterizaciju kroz pejzaže koji oduzimaju dah. Glavna glumica je čarobna u svojoj rastrzanosti između potrebe za skladom i haosom istovremeno; emotivni lom koji doživljava predstavlja katarzično pražnjenje koje je pokreće na djelovanje. Scenario je baziran na romanu finskog pisca pa su teme sa kraja XIX i početkom XX vijeka i dalje aktuelne i prikazane kroz viziju dokazanog filmskog i TV reditelja Aku Lauhimies-a.

Snaga ljubavi ne leži u jačini strasti već toleranciji, obostranom razumijevanju i prihvatanju ali i odricanju i prilagođavanju partnerovih osobenosti. Ovo je ujedno i prvi dugometražni film koji je snimljen ‘carbon negative’ (bez emotivanja štetnih gasova prilikom proizvodnje i produkcije).

Leave a comment