Top Sensation aka Seducers (1969)

Slijedivši tropsku vrućinu i umirujući zvuk talasa nailazimo na remek djelo italijanskog reditelja Otavio Allessia, koji se za sad, nažalost može samo vidjeti na DVD-u. Na skupocjenoj jahti zatičemo Mudy (Maud Beleroche), glavu porodice i oličenje beskrupulozne moderne žene svjesne svoje moći koja na svom platnom spisku ima Alda (Maurizio Bonigilia) i Paulu(Rosalba Neri), bračni par liberalnih pogleda na svijet koji na smjenu vode ljubav sa hirovitom i veoma zahtjevnom gospođom.

Dobročinstvo nije razlog zbog kojih su dostupni  Aldo i Paula, već koncesije za nafnu kompaniju. Za to unajmljuju djevojku Ullu (Edwige Fenech) da zavede Tonya (Ruggero Miti) , Mudyinog dvadesetogodišnjeg sina sa umom djeteta kojem je pokušala na svaki način da pomogne uključujući i skupocjene terapije i operaciju mozga.. Poslednja nada je da kroz buđenje seksualnog nagona pokušaju da ‘unormale’ vidno uznemirenog i psihički nestabilnog mladića.

Nespretnošću Alda brod se nasukao u blizinu ostrva ali upravo na ostrvu Tony upoznaje Bebu (Eva Thulin), čobanicu udatu za prostog ribara koji iz žbuna balavi za Paulom i Ullom. U ovom svijetu svako je iskvaren do srži i ima svoju cijenu.

Tony pokazuje interesovanje za Bebu i Aldo koristeći svoju slatkorječivost i šarm je odvlači na brod da bi je Ula i Paula pripremile za seksualni odnos sa mladićem čudakom. Andro dolazi u potragu za svojom ženom i gubi se u mreži obmane, seksualnih manipulacija i psihičkih igara osione milionerke, koju od najzahtjevnijeg hira dijeli pucketanje prstiju. Iako jednako poročni, Beba i Andro svojom prostodušnošću štrče iz mase halapljivih i gramzivih predstavnika visoke klase.

Erotski naboj koji se osjeća na brodu otvorenih odnosa gotovo da se može opipati. Rosalba Neri i Edwige Fenech su opčinjavajuće u svojim oskudnim odjevnim kombinacijama(suptilna golotinja alert!), a Rosalbin lik je zastrašujuć jer je vješt u rukovanju oružjem. Ljigavi Aldo i egoistična Mudy predstavljaju se kao tipični modeli ‘mondenskog’ život – ambiciozan mladić bez morala i ostvarena bogatašica spremna da kupi sve, osim komada mira i normalnog odnosa sa sinom. 

Aldo, Paula i Ula čak pokušavaju da racionalizuju i spremno prihvataju da zataškaju krvavi zločin zarad ličnih interesa nesvjesni da ih upravo Tony, koji plaća grijehe i bahatost svoje majke odvodi u sigurnu plavu smrt, jer ni za njega nada za izliječenje ne postoji.

Glavne teme ove mediteranske erotske drame  su otvoreno korišćenje seksualnosti zarad ostvarivanja ličnih interesa (‘sumnjiva’ eksplicitna scena sa kozom prekinuta pucnjem)  i granica koju je čovjek spreman da pređe da bi ugasio svoju nezasitu želju za bogatstvom i moći. Maestralna kinematografija na moru sa kvalitetnom glumačkom ekipom je podgrijana vrućim scenama i atmosfera brzo dostiže tačku ključanja.

Raspletom  i incestoidnim epilogom reditelj ne ostavlja mnogo prostora za spas ovih pokvarenjaka prerušanih u otmenu gospodu a gledaoci pred sobom imaju zaboravljeni vreli klasik italijanske kinematografije koji zaslužuje mnogo više pažnje ljubitelja filma.

One thought on “Top Sensation aka Seducers (1969)

Leave a comment