Kreola (1993) –  Zov tropske vreline

Fotograf Andy (Teodosio Losito) je na poslovnom putovanju u Santo Domingu, i  na aerodromu dočekuje svoju vjerenicu Kreolu (Deborah Hampton) – djevojku zanosne ljepote liberalnog ponašanja. Zbog nedostatka uzbuđenja u zajedničkom odnosu tjera zbunjenu djevojku na odnose sa drugim muškarcima a Kreola se iz ljubavi, tiho pateći predaje drugima. Na istom letu je Marco koji je došao u potragu za svojom vjerenicom, koja je otišla bez riječi prije nekoliko mjeseci.

Priče se ponovo ukrštaju kada Kreolu privuče kapetan broda Leon (John Armstead) koji im je i našao smještaj na ostrvu gdje ih je prevezao. Tokom vožnje djevojka je zgrožena njegovim neurednim izgledom i sirovim ponašanjem. Od Andyeve prijateljice, čuvene spisateljke na odmoru Joan saznajemo da se žene otimaju za Leona i da ih uzima strastveno kada on poželi, među njima i Iris, djevojka od nesrećnog mladića Marca.

Kreola stupa u vezu sa Leonom iz radoznalosti a sa njim ostaje zbog inata Andyu kojeg je molila da se sklone sa ostrva. Koliko god ozbiljne muke brinule junake sve se uvijek rješava plesom i opuštanjem na plažnom baru.

Dva muškarca zajedno pokušavaju da razbiju dva ljubavna trougla u kojima su se zadesili a  centralna figura je Leon. Nešto neopipljivo omamljujuće u vazduhu budi nevjerovatni polni nagon i logičko razmišljanje je nemoguće. Ljudska duša je osjetljiva i prevrtljiva i partnera je nemoguće zadržati ako on to sam ne želi.

Leon predstavlja čvrstog muškarca sigurnog u sebe koji uzima žene da bi zadovoljio svoje primarne nagone. Njegova ličnost potpuna je suprotnost Andyu, nesigurnom u sebe i u svoju ljubav prema djevojci iz snova. Joan, racionalna objektivna posmatračica ne koristi trenutak ranjivosti Andya, već mu pomaže da popravi sa Kreolom, ženom svog života.

Banalno plitka radnja ovog tropskog erotskog trilera B produkcije preispituje poglede na veze , vjernost voljenoj osobi uz osvrt na očekivanja pojedinaca iz ljubavnog odnosa. Savršeno bezbrižna ljetnja avantura uz egzotične pejzaže praćene lokalnom muzikom ili pjesmama iz drugih filmova.

Žene u filmu su predivne i u potpunosti zasjenjuju muškarce (osim Leona koji je previše alfa da bi bio zasijenjen XD) duge i eksplicitne senzualne scene seksa isprepletane su ispijanjem koktela u noć i sporim danima u hladovini Konsuelinog plažnog bara. Atmosfera koju gradi reditelj u morskom raju je opijajuća i zajedno sa osrednjom glumačkom ekipom  okruženi palmama i pješčanim plažama uživamo u raju na Zemlji.

Leave a comment