The Yakuza (1974)

Opsjednutost zapada misterioznom japanskom istorijom i bogatim folklornim nasleđem kulminirala je u Hollywoodskoj kinematografiji 80. godina XX vijeka. Nindže, samuraji, katane i šurikeni su pronašli novo bojno polje u urbanim sredinama američkih gradova. Prije nego što je Japan manija hiperprodukcijom proizvela masu kitcha i trasha Sydney Pollack je 1974. godine napravio kriminalni neo noir klasik sa jakuzama kao centralnim figurama. Paul Schrader i Robert Towne potpisuju tada jedan od najskupljih scenarija za 300 000 dolara. Uz ovakva imena iza kamere spektakl koji slijedi nije neočekivan.

Robert Mitchum je Harry, privatni detektiv, ratni veteran u penziji koji dobija poziv od Georgea Tannera, druga iz vojske. Tanner je uspješni biznismen i japanski kriminalci su mu oteli ćerku i prijete ucjenom ukoliko ne vrati oružje za koje su okrutne jakuze platile. Zajedno se Rustyem, Tannerovim tjelohraniteljem odlazi u Tokyo gdje ih dočekuje Oliver, Amerikanac nastanjen u Japanu koji radi kao profesor na univerzitetu.

Povratkom u Japan Harry je prinuđen da se suoči sa sjenkom prošlosti: voljenom ženom Eiko koja ga je odbila i njenom ćerkom Hanako kojoj je bio kao otac. Ali patrijarhalni brat za koga su mislili da je poginuo u ratu Ken Tanaka (Ken Takakura) nije dozvolio nastavak njihovog odnosa. Tanaka je jakuza koji se odrekao mača ali duguje uslugu Harryu što ga tjera da se ponovo vrati na stazu kojom je svjesno prestao da hoda. Njih dvojica se ne podnose ali veza među njima je snažnija od nepisanog uzajamnog poštovanja.

Kroz tri ratna druga, Harrya, Tannera i Olivera prikazane su nam različite ličnosti: Harry se vratio u Ameriku nakon propale duge veze sa Eiko ali život koji je našao nije bio ispunjen ljubavlju. Tanner je iskoristio svoja japanska poznanstva za sticanje brze dobiti na sumnjiv način, a Oliver je ostao da živi i daje svoj doprinos zajednici u kojoj se pronašao. Robert Mitchum je u ovom periodu svoje karijere jednako kao Harry, veteran na zalasku karijere ali koji ima još uvijek šta da kaže. Iza priče o otmici krije se mnogo komplikovanije priča o sudaru svjetova, teškom bremenu duga i iskupljenja kroz žrtvovanje.

Teško je nekome sa strane shvatiti običaje ovih plemenitih a nesrećnih ljudi koji žive u skladu sa tradicijom starog vijeka i idealima koji u moderno vrijeme djeluju nedostižno. Ken Tanaka je čovjek iz drugog vijeka koji živi u moderno doba i zahvalnost koju je iskazao Harryu je mnogo dublja od obične otplate duga zbog brige prema Eiko.

Ogromna posvećenost detaljima kroz originalne dijaloge na japanskom i brižno postavljen enterijer i mikroskopski precizno prikazani detalji života sa velikim poštovanjem i divljenjem slikaju mističnu zemlju izlazećeg sunca. Koreografije borbe su realistične, okrutnost savršeno dočarana vrhunskim specijalnim efektima. Spoj moderne gangsterske priče sa kriminalcima koji se pridržavaju srednjevjekovnog bushido koda ratnika stvara nevjerovatan neo noir ambijent ravan Chinatownu. 

Iako nikad nije doživio bioskopski uspjeh Pollack pravi krimi priču koja se izdvaja iz mora sličnih stilskom besprekornošću, scenarijom prepunim obrta, skrivenih saznanja i komplikovanih odnosa. Mitchum još jednom radi ono što najbolje zna a Ken Takakura, čovjek bez osmijeha je njegov partner na visini zadatka

Leave a comment