Breaking Away (1979)

Sportski film Britanca Peter Yatesa razlikuje se od uobičajeno atmosferičnih i napetih ostvarenja po kojima je poznat. Sniman je na autentičnoj lokaciji u Bloomington Indiani gdje se i radnja odvija. Biciklistička trka Little 500 stvarno postoji i stalno se organizuje na Univerzitetu Indiana a u Bloomingtonu postoji i staza po imenu Breaking Away Trail. Ovaj naslov se svrstava među najbolje sportske filmove, što je za poštovanje imajući u vidu konkurenciju timskih, popularnijih sportova, a Akademija ga je nagradila Oskarom za najbolji scenario.

Rashlađenje od ljetnje žege četiri tek punoljetna momka traže u kamenolomu malenog grada u Indiani. Oni nas postepeno uvode u prosječni američki gradić poznat po finoj obradi kamena. U gradu se nalazi i Univerzitet Indiana i to su dva puta pred kojima koje se nalaze momci koji su na kraju srednje škole na raskršću puteva i moraju odlučiti u kojem će pravcu krenuti u životu. Postaju svjesni da luda ljetnja avantura jeste zabavna, iako ne može trajati zauvijek i da ih čeka stvarni svijet da im se obruši na ramena sa realnim egzistencijalnim problemima.

Mike, najstariji u društvu vozi auto i mora se pomiriti sa činjenicom da dobre partije u srednjoškolskom sportskom timu ne znače ništa u stvarnom svijetu bez stipendije. Mooch živi bez roditelja koji su otišli u potrazi za poslom i svoju sreću pronalazi sa djevojkom Nancy. Cyril je nespretan i ništa mu ne polazi od ruke i nema razumijevanje od oca. Pokušava da se prijavi na koledž, zajedno sa najinteresantijim i centralnim likom Daveom, entuzijastičnim biciklistom, zanesenjakom zaljubljenim u Italiju i opsjednutim maštarijama o velikoj porodici i dragocjenim trofejima. 

Četvorica glavnih junaka uživaju u slobodnom vremenu, prolaze kroz životne dileme i suočavaju se sa okrutnošću svijeta odraslih i usput uče da preuzimaju odgovrnost za svoj život. Dave je u netipičnom sportu uspio da nađe motivaciju i da demonstrira vrhunske fizičke predispozicije. Glumac koji tumači Davea je stvarno naučio da vozi bicikl za potrebe filma, a učio je od bicikliste Eddy Mercxa a i dobio je dozvolio za učešće na nekoliko amaterskih trka.

Put kojim je Dave odabrao da hoda je teži i izluđuje nervoznog oca, nervoznog prodavca polovnih automobila ali cilj do kojeg uspijeva da stigne uprkos svim preprekama je slađi. U liku Davevog oca je prikazana radnička klasa koja je svoj život posvetila radu a osjeća se zanemareno od strane sistema.

U dirljivom razgovoru sa sinom objašnjava kako mu je kamenorezačka profesija sve ali nikada nije mogao da uživa u građevinama napravljenim od kamena koji je obradio, baš zbog nelagode koje vlada među predstavnicima univerziteta i mještanima. Ljubavna afera koju Dave ostvaruje sa Kathy je kratkotrajna ali mu pomaže da uvidi sopstveni potencijal i svijet van nametnutih okvira.

Duhovit i romantičan, smiješan i dirljiv naslov koji nas uvjerava da se mogu pobijediti predrasude i klasne razlike sa napornim radom, vjerom i istrajnošću. Uz biciklizam Dave pronalazi sebe a podrška su mu drugari sa kojima je odrastao i sanjao velike snove.

Svaki od njih, mora ići svojim putem i donijeti teške odluke ali su kao grupa kompaktni i funkcionalni. Uspjeli su da u idealnom srećnom kraju dokažu da uprkos žigu kojim ih obilježavaju bogati i privilegovani mogu da pobjede i potvrde sopstvenu vrijednost uprkos težem početnom položaju.

Leave a comment