The Velvet Vampire (1971)

U produkciji Rogera Cormana, jedna od rijetkih eksploatacionih autorki niskobudžetnih filmova za drive in bioskope Stephanie Rothman snima jeftinu, visoko stilizovanu vampirsku dramu sa zavodljivom Celeste Yarnall u glavnoj ulozi, koja je na snimanju sama vodila računa o sopstvenoj šminki.

Diane LeFanu (referenca na legendarnog autora vampirske novele Carmilla (1872), Sheridna Le Fanua.) je ljubiteljka umjetnosti, i odmah se upoznajemo sa njenom pravom prirodom krvopije, kada savlada napadača u mračnim gradskim ulicama. Vlasnik galerije Carl Stoker (prezime pisca poznatog po romanu Drakula (1897)) upoznaje Dianu sa modernim parom Lee-em (Lance Rock iz BTVOTD) i Suzie.

Ubrzo ih misteriozna privlačna žena poziva na svoje imanje, smješteno duboko u pustinji, prikladno snimano u ulici Olvera, najstarijem dijelu Los Angelesa koji je naseljen početkom 18tog vijeka kada je teritorija još uvijek zvanično pripadala Meksika. U tom dijelu se, prikladno za kontekst besmrtnosti i vampirske dugovječnosti, nalaze najstarije postojeće građevine Los Angelesa. Lee i Suzie otkrivaju da Dianino srdačno gostoprimstvo dolazi sa cijenom.

Sa udovicom Diane na imanju živi i odani sluga Juan. Neobična amtosfera i nelagoda koju Suzie osjeća u kući pojačana je otvorenim flertom između Leea i Diane. Uz laži u koje hvata Juana i Diane i krike mehaničara izolovano mjesto počinje da biva kao zatvor za namučenu Suzie.

Zajedno svo troje odlaze u obilazak napuštenog rudnika i groblja, jer u pustinji nema mnogo interesatnih stvari, osim gladne viševjekova stare vampirke. Domaćica ih zadržava na imanju bez njihovog znanja i počinju da ih oboje opsjedaju uzbudljivi snovi i upliću se u mrežu obmane, laži, intriga i igara moći.

Snimanjem na dnevnoj svjetlosti uz besprekornu filmsku tehniku i uz pomoć stilizovanih enterijera rediteljka savršeno prikriva nedostatke budžeta i nedovoljno krvoprolića. Psihodelični rock soundtrack sa ambijentalnim zvucima perfektno je uklopljen kao jedan od prepoznatljivih znakova vremena. 

Celeste Yarnall svojom senzualnošću nosi priču na leđima i baca sijenku na blijedu izvedbu Suzie, koja ne blista, iako je cijelo vrijeme na setu sa njom bio profesor glume. San koji se ponavlja i pritajena homoerotična takmičarska tenzija među ženama je uzdignuta na nivo senzualnosti. Naravno, potrebno je izvjesna doza razumijevanja i tolerancija za vampire u srcu pustinje alli kada sveopštem dobrom utisku pridodamo i zavidni nivo razgolićenosti glavnih junakinja i nesvakidašnji iznenađujući kraj dobijamo zanimljivu erotsku B priču,  iz srce kalifornijske prerije, sa nedostacima koji su nadomješteni vrsnim stilom.

Rediteljka samouvjereno pridodaje ovo malo (prektično bezbudžetno) remek djelo  bogatom vampirskom kanonu, naročito ako se uzme u  obzir otvoreni kraj u kojem i vlasnik galerije Stoker dobija priliku da omasti brke. 😉

Leave a comment