The Dive (2023) & Fall (2022)

Dvije sestre imaju tradiciju koja vuče korijenje iz djetinjstva: iako imaju svoje živote i odnos među njima je zahladnio tokom godina nisu prekinule tradiciju odlaska jednom godišnje na ronjenje, kao što su to radile sa svojim ocem. May je vrhunski pripremljena, opsjednuta opremom i spravicama koje olakšavaju podvodni sport dok je Drew lakomislena i ne snosi odgovornost za posljedice svojih djela.

Uživanje u bistrom, dubokom morskom plavetnilu prekida odron i stijena zarobljava May na 30 metara dubine. Drew je primorana na akciju koja zahtijeva nadljudske napore da bi spasila svoju sestru koja očito ima psihičkih problema. Otišla je od kuće i dok pod vodom očekuje spas i nove boce kiseonika u glavi joj se nižu mentalne slike: Nepreboljena smrt oca dovela je do pritajenih razmirica prema neodgovornoj sestri a i roditeljsko forsiranje da bude najbolja u svemu što radi u njoj su proizveli kontraefekat.

Volja za preživljavanjem kod Drew je ogromna, više puta lako savladava prepreke, odlazi do obale u potrazi za rezervoarima kiseonika i kablom iz automobila kojim bi podigla kamen. Ona trči svoju iron man trku i želja da spase sestru nadjačava tjelesna ograničenja: ne obazire se ni na umor, ni na razliku u pritiscima nastalu usled nedostatka dekompresije.

May počinje da halucinira i čuje pjesmu Only You koju mrzi dok pokušava da ostane mirna i ne potroši sve zalihe kiseonika. Trka sa vremenom i jalovi sestrini napori tjeraju May da izgubi nadu ali Drew je ta koja je prevazišla samu sebe i vratila se uprkos molbama iskusnije i starije sestre i oslobađa je od teške stijene. Sada je na May red da spasi izmrcvarenu i malaksalu junakinju.

Film u kojem dvije junakinje nose priču u velikom plavetnilu okeana. Napeta trka sa vremenom je uzbudljiva u svakom trenutku i zajedno sa djevojkama na ivici sjedišta proživljavamo sve milisekunde u kojima se cure bore za svaki dah. Njihov problematičan odnos zasijenila je želja za preživljavanjem i na praktičan način iskazuju ljubav kroz želju za životom. Podvodni snimci, komunikacija u maskama i tama morske dubine proizvode jezivi klaustrofobični efekat a smirenost i racionalnost sestara ih čini dopadljivim protagonistkinjama.

Rimejk švedskog filma Breaking Surface donosi priču o snazi ljudskog instinkta za samoodržanjem koja zasjenjuje površno sestrinsko rivalstvo. Njemački reditelj bira rajsku plažu i vrelinu sunca koji su zamijenili snijeg i led iz originala i pretvara ih u realni užas. Napuštena kapela je očigledna metafora da se za svoje spasenje junaci moraju teškom mukom izboriti, bez čuda i magijskih religioznih elemenata.

Suprotno neistraženim morskim dubinama film Fall reditelja Scotta Manna se bavi alpinistkinja u potrazi za adrenalinskom injekcijom prvom nakon tragičnog gubitka prijatelja. Becky je zajedno sa Danom i najboljom prijateljicom Hunter doživjela alpinističku tragediju i momak je nastradao padom u provaliju. 

Becky cijelih godinu dana izbjegava da pogleda istini u oči, tugu utapa u alkoholu, i dalje poziva Danovu sekretaricu na telefon, a energična Hunter je tjera da se suoči sa svojim strahom koji kadtad mora prebroditi. Meta za penjanje je odabrana: tv toranj usred pustinje visok 600 metara. Građevina je predviđena za rušenje, napuštena, dotrajala i zarđala što ne pomaže Beckyinom poljuljanom samopouzdanju koja je u stalnom kontaktu sa ocem.

Osvajanje vrha je ujedno prilika da poprave međusobne odnose i prospu Danov pepeo na mjesto koje bi mu se svidjelo. Kada dvije avanturistkinje, suprotno očekivanjema, uspiju da se uspenju na zapuštenu građevinu početnu sreću zamjenjuje šok kada se dio tornja odvali i ostanu zarobljene na vrhu, bez signala. Nekoliko pokušaja sa mobilnim telefonima i dronom se velikom brzinom izjalove i prepuštene su na milost i nemilost okrutnom suncu a kako se primiče mrak tako i hladnoćama i snažnim naletima vjetra.

Volja junakinja je na testu kada moraju da sačuvaju razum uprkos Beckynoj povredi. Tetovaža na nozi Hunter razotkriva tajnu koju je tako brižno krila: i ona je bila u vezi sa pokojnim Danom. Djevojke uspijevaju da prevaziđu razliku ali sve to je samo plod Beckyine mašte. Izgubila je razum od dugog čekanja a drugarica je životom platila svoj pokušaj da se spusti niz toranj. Sa surovom realnošću nas upoznaju lešinari – pustinjski vjesnici smrti. Uz ludu sreću i očevu požrtvovanost policija pronalazi traumatizovanu djevojku koja je u bunilu uspjela da umiri svoju savjest i raščisti odnose sa prošlošću koji joj nisu dali da nastavi dalje. 

Reditelj nam vješto izmiče stolicu pod nogama kada dovede u pitanje lucidnost glavne junakinja je bez najave prešla u svijet fantazije i snova. Oprost koji pronalazi za svog momka i prijateljicu umanjuje gubitak razuma, djeluje oslabađajuće i uz tragične dvije smrti barem postoji određena vrsta srećnog kraja.

Surovost uslova na visini savršeno je dočarana uz prisustvo prirodnih elemenata sunca, noći, vjetra i neizbježne gladi i žeđi, a jeziva konstrukcija koja se jedva drži pričvršćena na labave šarafe čini da se pitamo koliko su adrenalinski zavisnici racionalni u svojoj jurnjavi za još jednim uzbuđenjem i prevazilaženjem novog zacrtanog izazova. Filmska ekipa se umjesto zelenog platna odlučila za izgradnju gornjeg dijela tornja visine 30 metara na vrhu planine što je postiglo zadovoljavajući učinak bolje od specijalnih efekata. Da stvari budu još impresivnije glavne glumice su same snimale svoje kaskaderske cene.

Oba naslova na efikasan način koriste skromne budžete i malu filmsku ekipu da bi izgradili svijet u kojem teror mijenja uobičajeno adrenalinski naboj. Okolnosti u kojima su zarobljena dva para djevojaka su različita ali u oba slučaja tragične okolnosti dolaze do katarze koja im može donijeti malo spokoja nakon preživjele traume.

Leave a comment