When Evil Lurks (2023)

U tami noći dva muškarca osluškuju pucnjeve u daljini ali tek ujutru se usuđuju da ispitaju mjesto odakle dolaze. Prizor koji zatiču je monstuozan – osakaćeni ostaci nepoznate osobe dok pokušavaju da racionalizuju zvjersko kasapljenje napadom pume. To su ujedno i poslednja logička promišljanja jer priča hvata nagli zaokret u pravcu horora o infektivne zaposjednutosti.

Unakaženi, od bolesti izdeformisani, zlom zaraženi siromah Uriel je središte priče. Dok dva brata sa početka, Jaime i Pedro, zajedno sa komšijom Ruizom koji čeka dijete pokušavaju da se otarase poluživog, izdeformisanog Uriela vjerujući da je on ‘truli’ – onaj koji će sve oko sebe da zarazi. Majka nesrećnika pokušava da objasni da samo profesionalci mogu uništiti zlo u zaposjednutom i tu kreće trka sa vremenom koja ne prestaje do samog kraja.

Dok se braća sastavljaju sa razumom i činjenicama policija ostaje inertna i nezainteresovana za probleme pojedinaca u zabačenom seocetu. Pedro, stariji od dva brata pokušava da spasi svoja dva sina iako ima zabranu prilaska supruzi i njenom mužu zbog nezamislivog zločina koji je želio da počini. Reditelj izmiče i poslednju nit, pouzdanog naratora i sve što vidimo dovodimo u pitanje, dok se svojim očima ne uvjerimo u zaraznost zla.

Svijet u kojem se kreću junaci je distopijski iako za to nema direktnih naznaka ali se govori o većem procentu zaraze zlom u gradu nego na selu. Drugi trag koji je mnogo indikativniji je gubitak vjere ljudi u Boga i u više sile, što je za argentisku ruralnu zajednicu gotovo nezamislivo. Upravo ta činjenica izlaže junake rađanju zla, dolasku Nečastivog.

Relativno skromnog budžeta i opreme film se izdvaja pristupu nasilju i specijalnim efektima koji su najvećim dijelom praktičnim. Obzirom da se radi o južnoameričkom filmu brutalnosti ne nedostaje pa prisustvujemo scenama vizuelno impresivnog kasapljenja kojeg nisu pošteđeni ni mališani u filmu.

Kroz Pedrovu borbu za živote sinova bolje razumijemo nesrećnog junaka – Najstariji sin Jair je autističan i to je u mračnim mislima natjeralo Pedra da pokuša da se ubije sa njim. Mlađi sin je oličenje nevinosti i svedok tragičnog nasilja nad polusestrom. Mlađi brat Jaime želi da pomogne Pedru ali ni sam do poslednjih trenutaka ne vjeruje da je riječ o rađanju zla iz legende, uprkos upozorenjima svoje bivše djevojke Mirte koja im pruži privremeno utočište.

Upravo Mirta pomaže u finalnom sukobu sa drevnim zlom koje privlače djeca (i obratno), što je još jedan horor element koji reditelj integriše u priču a od kojeg podilazi jeza.

Od uvodne scene do samog kraja psihološki triler sa fantazijskim horor elementima drži gledaoca prikovanog za ekran odličnom mješavinom praktičnih efekata i jezive priče. Slojevitost radnje, odlična gluma i minimalistička karakterizacija junaka svrstavaju ga među najbolje horor filmove ne samo godine već i XXI vijeka uopšte. Ko kaže da ‘elevated’ horor ne može da bude obliven krvlju?

Leave a comment