Violent Night (2022)

Oprobani šablon po kojem se snimaju uobičajeni božićni filmovi je još odavno doživio zasićenje pa su stvaraoci posegli za originalnijim idejama i rodili su se netipični božićni klasici koji su završili na prazničnoj trpezi kao što su Black Christmas, Nightmare Before Christmas, Die Hard, Bad Santa, Don’t Open Until Christmas (meta serijskog ubice su deda mrazovi), Gremlins (!). Violent Night je sigurno jedan od naslova za razmatranje i za buduće novogodišnje čarolije.

Deda Mraza (David Harbor – šerif iz Stranger Thingsa) zatičemo u britanskom pabu kako ispija ogromne količine alkohola sa svojim kolegama. Taman kada pomislimo da se radi o još jednom isfrustiranom jadniku opterećenim teškim sezonskim poslom nastaje božićna magija i otkrivamo da se radi o pravom Deda Mrazu sa sankama, irvasima, spiskom i paketima.

Porodični božić za djevojčicu Trudy je prilika da vidi zajedno nedavno rastavljene roditelje. Njena baka po kojoj je dobila ime Gertrude, a majka njegovog tate Jasona je vlasnika multimilijarderske imperije kojom upravlja surovom okrutnošću, kao i sopstvenom porodicom. Sestra Alva je nezadovoljna alkoholičarka koja se sa bratom bori oko nasledstva. Ima sina, ne previše bistrog influensera Bertruda i momka Morgana koji juri njene pare, bivšu akcionu zvijezdu. Neprijatno vrijeme provedeno sa porodicom može da počne.

Dvorac u zimskom raju opremljen je najluksuznijim namještajem, vrhunskim keteringom i obučenim obezbjeđenjem. Sve naravno, polazi po zlu kada Scrooge (John Leguziamo) preuzme situaciju u svoje ruke, u maniru Die Hard bande. Znaju za nezakonite transakcije stare Gertrude i dolaze da se domognu prljavih 300 miliona dolara smještenih u skupocjenom sefu. Jedina nada za spas porodice i Božića je pijani Deda Mraz koji povraća i urinira sa svojih sanki.

O Deda Mrazu otkrivamo više kada Trudi uspostavi sa njim komunikaciju preko toki vokija. Nezadovoljan je što djeca žele samo novac i video igrice a zaboravili su na prave radosti i čari božićnog okupljanja. Trudi mu polako vraće vjeru u božićnu čaroliju ali  mora u sebi probuditi  starog legendardnog nordijskog ratnika, vikinšu zvijer koju je u sebi zakopao prije mnogo vjekova sa svojim čekićem.

(from left) David Harbour and John Leguizamo on the set of Violent Night.

Mješavina žanrova savršeno je uravnotežena i akcija se smjenjuje sa humorom, odlično koreografisanim borbama, obilnim krvarenjima i različitih tehnikama savladavanja onih koji su se našli na Deda Mrazovoj listi poganih. Kao najveća zamjerka se može navesti velika upotreba psovki i nedovoljna razrađenost likova koji izgledaju kao praznoglavi jednodimenzionalni pioni.

Na kraju najbitniji je obračun između centralnih figura u liku Svetog Nikole i karikaturno zlog Scrooga. Brojne reference na božićne filmove zadovoljiće i iskusne poznavaoce filma a moderna bajka sa srećnim krajem predstavlja zabavu za cijelu porodicu i sve uzraste.

Leave a comment