The Hunt (2020)

Ekspanzijom interneta pojedincu je postala dostupna hrpa informacija a zahvaljujući nedostatku elementarne tehnološke i e-pismenosti takvi korisnici su podložni za širenje teorija zavjere. Tako sve počinje banalno od ‘Masoni vladaju svijetom’ do ‘Zemlja je ravna ploča’ i ‘Vakcinama hoće da nas čipuju’. Kada intimna prepiska iz chat grupe procuri do javnosti kompromitovani bogataši željni osvete stvarno organizuju najuzbudljivi lov – lov na čovjeka.

Internet teoritičari zavjere i online kritičari, apokaliptični podkasteri ne dobijaju mnogo šanse da se regrupišu dok ih vješto istrebljuju dobro utrenirani ekscentrici. Vagon oružja iz kojeg izlazi svinja po imenu Orvel daju određenu šansu lovljenima da se odbrane. Reditelj ne propušta priliku da podvuče da su imućni manijaci sa oružjem republikanci sa svim svojim zatucanim pogledima na svijet.

Bogata elita zaslijepljena svojom prepotetnošću se iživljava do momenta kada se stvari obrnu i oni postanu lak plijen. Jedna stvar na koju nisu računali je tehnički previd i na listi za lov se pronašla pogrešna osoba – specijalni agent vojske, spremna (ura za žene!) da golim rukama savlada sve neprijatelje.

Fatalna žena sipajući cinične opaske i zaobilazeći lovce i lovinu odlazi do Vile i kreće konačno sukob sa ženom kojoj je online glasina upropastila karijeru a sve zbog neslane šale sa lične prepiske i priče o lovu. Ogorčena Athena je pažljivo trenirala zajedno sa bivšim vojnikom koji je pomogao njoj i njenim prijateljima u osnovnoj obuci. Ozloglašeno imanje je zapravo porodična luksuzna vikendica na hrvatskom primorju.

Kroz niz komičnih i satiričnih situacija junakinja pokazuje svoju sposobnost za preživljavanjem u maniru Tarantinove Bride, John Wicka i One Man Mission junacima akcionih filmova 90ih. Kroz lovce, obijesne i nadmene bogataše kritikuje i ‘nove’ i ‘stare’ pare jer su svi jednako zatucani i zainteresovani samo za svoj jednodimenzionalni pogled na svijet. Moć koju posjeduju zbog bogatastva je dalekosežuća ali im nije od pomoći kada se obruše na mrzovoljnu i trajno neraspoloženu junakinju Crystal.

Specijalni efekti i nasilje su živopisni i ekstremno grafički a u haosu preživljavanja ne znamo za kojeg junaka da se vežemo pa je efektna scena u kojoj nasumično umiru nepoznati likovi. Oprezno se vezujemo za Crystal nakon iskazane vještine u prirodi kao i vladanja hladnim i toplim oružjem. Izvrnuta (uvrnuta XD) verzija basne o kornjači i zecu možda najbolje govori o životinjskoj determinisanosti vojnika da prežive i uz pomoć bezumnog nasilja izvuku živu glavu nakon obavljenog zadatka. 

Naslov je više puta odlagan zbog masovnih pucnjaca a premijera se poklopila sa početkom covid 19 pandemije pa se nije proslavio na bioskopskim blagajnama. Ostvarenje koje se nudi  publici  sa masu akcije, suludih obrta, tehnoloških spravica i kreativnih egzekucija.

Hillary Swank, dvostruka oskarovka u ulozi Athene, boginje rata koja je i postavile sve pione na tabli spremna je da se sudari sa Crystal koju je obuka pretvorila u savršenu mašinu za ubijanje. Dvije sile spremne da se ponište i neutrališu u direktnom sukobu u bespoštednom obračunu.

One thought on “The Hunt (2020)

Leave a comment