La Donna Del Lago (1965)

U telefonskoj govornici pisac Bernard prekida svaku vezu sa dotadašnjom djevojkom Claudijom. U tipičnom noir stilu slušamo njegovu naraciju o mislima koje počinju da ga obuzimaju. Odlazi u ljetovalište van sezone u hotel u kojem je godinu ranije boravio.Vlasnik hotela Enrico ga obavještava da gubi mušterije a iz Bernardovih prisjećanja otkrivamo pravi razlog zbog čega se vratio u pustu turističku varošicu pokraj jezera. Djevojka Tilde, služavka iz hotela zaokupira njegove misli i u njoj vidi izlaz iz psihičke krize u koju je zapao.

Svijet junaka se ruši kada sazna da se djevojka otrovala ali vlasnik antikvarnice mu skreće pažnju da se možda radi o ubistvu. Uznemireni glavni junak okružen misterioznim i naoko nepovezanim tragovima praćenim nejasnim snovima i idejama koje ga opsjedaju. Tu je i misteriozna djevojka, žena Maria, sina vlasnika hotela koja šeta pored jezera noću i izbjegava da izlazi danju, dok ćerka vlasnika hotela Irma plače kad misli da je niko ne gleda. Kakva se to neobična misterija nadvila nad lokalnom porodicom?

Bernardova zamišljenost i opterećenost postaje sve veća i osim sopstvenih vizija stvarnosti počinje da posmatra događaje iz ugla aktera tragedije kao dio noćnih nora. Spori ritam radnje koja gotovo i da ne postoji nadomješten je visoko stilizovanom postavljenim kadrovima spoljašnosti, savršeno ujednačenim kretanjem kamere širokog objektiva. Subjektivni kadar iz Bernardovog sjećanja u kojem slijedi Tilde do ključaonice sobe gdje je posmatra u zagrljaju misterioznog ljubavnika dovodi u pitanje i časnost njegovih namjera. Iako sniman crno bijelom tehnikom upotreba sijenki i nijansiranje tonova prikazuje besprekorno poznavanje fotografije. Upotreba ambijentalnih zvukova naročito vjetra i cvrkuta ptica stvar osjećaje jezive izolacije uspavane turističke destinacije.

U grozničavom bunilu glavni junak se nalazi rastrzan od strane članova porodice vlasnika hotela. Mučeni krivicom i grižom savjesti otac i sin priznaju da su se našli u ljubavni trougao sa služavkom koja je ostala trudna i postala neželjeni teret. Mario u trenutku slabosti priznaje svojoj ženi da je ubio svoju i očevu ljubavnicu nadajući se oproštaju, ali ih nerazumijevanje trajno razdvaja i krhke veze među članovima porodice pucaju.  Irma pokuša da ućutkavanjem snahe spasi ono što je ostalo od njene porodice. Otvoreni kraj u kojem tijelo poremećene djevojke nije pronađeno ostavlja mitološku sijenku koja se nadvija nad malim mjestom pokraj jezera.

Visoko stilizovana misterija nestale djevojke upotrebljava ogroman broj elemenata koje je kasnije proslavio giallo, najvoljeniji podžanr italijanskog filma i svrstava se uz temelje žanra zajedno sa Hičkokovim, Bavinim, Fredinim i ostvarenjima Romana Polanskog, dok je reditelj Luigi Bazzoni sa kolegom Franco Rossellinijem koristio sličnu osnovu priče o turističkoj destinaciji pokraj jezera i napravio jedan od najneobičnijih giallo naslova Le Orme

Leave a comment