Star Chamber (1983)

Na ulicama Los Anđelesa se odvija svakodnevna bespoštedna borba predstavnika zakona sa najokorelijim kriminalcima. Ionako težak posao policiji dodatno otežava pravosudni sistem, odnosno advokati odbrane koji su izdigli na veći nivo korišćenje i najmanjih rupe u optužbama državnog tužioca. 

Sudija Hardin (Michael Douglas) počinje da ispitije sopstvene vrijednosti nakon par oslobađajućih presuda koje je morao da donese zbog tehničkih sitnica na koje se odbrana brižljivo pozvala i pobrinula da poništi dokaze protiv najokorelijih kriminalaca. Njegov profesor i mentor (Hal Holbrook) tvrdi da kuknjavom ništa ne može riješiti i da se nešto konkretno preduzeti.

Ogorčne kolege sudije Hardina, razočarane pravosuđem i sistemom koji predstavljaju, formiraju sopstveni sud u kojem revidiraju presude spornih slučajeva, i samoinicijativno kažnjavaju zločince surovim i tihim egzekucijama. Mreža tajnog udruženja pažljivo skriva ikakvu povezanost sa surovim egzekutorom iz redova policije. Steven Hardin je dobio privremeno spokojstvo nakon par promijenjenih presuda ali kada se uvjeri da su osudili na smrt nevine ljude shvata da ne postoji razlika između njih i kriminalaca koji su se pred njim našli. Uprkos podršci porodice Hardin ne može da umiri svoju savjest dok ne prijavi svoje kolege. U liku detektiva odjeljenja za ubistva Lowesu pronalazi utjehu, tračak nade u institucije sistema i ljude koji ga predstavljaju.

Kroz različite činove policije i dvije generacije sudija, oličenja sistema zakona i pravde satirično/ pesimistički je naslikana realnost savremenog društva aktuelnija nego ikada – najsuroviji zločini ostaju nekažnjeni zato što su advokati branioci napravili karijere provlačeći se kroz rupe u zakonu. Policija ostaje svezanih ruku nemoćna pred surovim zločinima a gorak ukus osjećaju oni koje sistem treba da zaštiti. 

Napeta drama u sudnici inspirisana stvarnom oslobađajućom presudom za očigledno krivom zlikovca zbog neprikladno prikupljenih dokaza koja pokreće pitanje jednakosti zakona i pravde, i da li je dovoljno na svoju ruku djelovati kada sistem neminovno zakaže. Michael Douglas sa starijim kolegom Hal Holbrookom predvodi glumačku ekipu koju dopunjuje i sjajni Yaphet Cotto. Reditelj Peter Hyams perfektno stvara svijet u kojem je brutalnost prikazana bez ikakvog uljepšavanja i ružičastih naočara, a tračak nade u promjene ostaje jer u svakom trulom sistemu postoje savjesni pojedinci željnih da ga dosledno poštuju za dobrobit društva.

Naziv ‘Star Chamber’ potiče od kontroverznog engleskog suda osnovanog 1487. koji je presjedavao sve do 1641. Na plafonu sudnice gdje su presjedavali su se nalazile zlatne zvijezde a sud je funkcionisao za sprovođenje pravde kada bi svi ostali sudovi iz nekoga razloga zakazali.

Tokom 70ih je bio popularan podžanr home invasion koji je pokrenuo još jednu aktuelnu temu: kako se odbraniti od nasilja kada su i predstavnicima zakona vezane ruke. Čitav bum filmova uslijedio ranih 80ih u kojima se ljudi organizuju u paravojne grupe i svojevoljno sprovode pravdu nad bahatim zločincima.

Leave a comment