Late Night With the Devil (2023)

Živi televizijski program i talk show emisije predstavljaju srce i dušu svakog vlasnika katodne cijevi. U vremenu kada je televizor bio jedini izvor pokretnih slika televizijske mreže su se nadmetale ko će imati boljeg domaćina sa što interesantnijim gostima i živopisnijim gostima. Horor priča o zaposjednosti na teliviziju koju potpisuju i režiraju braća Colin i Cameron Cairnes. Kako sami reditelji ističu ‘tokom 70. i 80. postojalo je nešto misteriozno/opasno u kasnonoćnoj televiziji. Posebno su talk show-ovi bili prozor u uvrnuti svijet odraslih. ”Mislili smo da bi kombinacija te nabijene atmosfere uživo s nadnaravnim mogla stvoriti jedinstveno zastrašujuće filmsko iskustvo”,  izjavili su autori.

U maniru tv dokumentarca prati karijeru izmišljenog uspješnog voditelja Jack Delroya. Biografski podaci Delroya prepuni su sočnih detalja kao i većine javnih ličnosti a suptilno je podvučena   povezanost sa tajnim udruženjem uključenim u obredne rituale koju nikada nije demantovao. U borbi za gledanost sa žestokom konkurencijom  svoju emisiju pretvara u šou neobičnosti a sve to kulminira u emisiji emitovanoj uživo na Noći Vještica 1977. 

Podžanr horora sa pronađenim snimcima dobija novu dimenziju sa lažnom emisijom koja progresivno postaje bizarnija dok ne kulminira krvavim pirom u drugoj polovini filma. Delroyovi gosti bazirani su na stvarnim ličnostima i u raspravi o svijetu duhova imamo medijuma, skeptika, psihologa a domaćin je spreman sve da učini da bi podigao gledanost i konačno nadmašio ljutog rivala Johnnya Carsona.

Ono čega ni on ni je svjestan da je upravo  on centar  prizvanog spektralnog,nečastivog stvorenja. Kreatori satanistički kult koriste da prikažu i sliku doba u kojem se dešava radnja kada su svi bili opsjednuti prorocima i vođama kultova, a sve pod utisckom masakra koji je počinila Charlie Mansonova sekta a ludilo je kulminiralo i kolektivnim samoubistvima u Jonestownu.

Zahvaljujući prisustvu skeptika i psihologa dobru većinu vremena gledalac ima konce realnosti u svojim rukama ali pred očima ekipe zadužene za produkciju počinju da se nižu neobjašnjivi užasi. Nestanak struje, bizarna scena sa prvim gostom koji je hitno transportovan u bolnicu su samo uvod u priču o zaposjednosti koja prerasta u satanističku ritualnu naplatu trgovine dušom.

Grafičko nasilje vrijedi strpljivo čekati a nova dimenzija pronađenog materijala postignuta je smještanjem u formu jedne neprekidne emisije. Racionalno objašnjenje koje se krije iza paranormalnih fenomena i dalje je utemeljeno u obredima krvi pa i razum ostaje ogoljen i nemoćan pred neobjašnjivom pojavom nečastivih sila.

Oprobani je manir majstora horora da radnju smještaju u najplodonosniju dekadu za žanr pa braća Cairnes idu stopama James Wana, Rob Zombiea, Ti Westa, Lakashe Stevenston i radnju smještaju u 70., nikada ne pretjeravši u kopiranju stila toga vremena. LNWTD je savršeni primjer uspješne mješavine horor podžanrova koji zadržava autentični glas a istovremeno odaje poštovanje velikim naslovima toga vremena kao što su Amityville i The Exorcist.

Leave a comment